0

Er op uit? Neem dan eens een kijkje in deze mooie Nederlandse dorpen!

Het is warm in Nederland, dat hebben we allemaal gemerkt. Waar de een graag thuis de airconditioning opzoekt en de ander aan een meer of het strand Scheveningen gaat liggen, is er ook genoeg te zien in de talloze kleine en mooie Nederlandse dorpen. In het eerste deel van dit blog gaan we iedere provincie af, voor de mooiste dorpen van Nederland!

  • Groningen: Bourtange, Winsum & Niehove

Er gaat niets boven Groningen! In Grunn zijn ze al te trots op de grote stad, maar de vele dorpen maken de provincie extra uniek. Denk bijvoorbeeld aan het dorp Bourtange, een prachtig vestingdorp bij de Duitse grens. De vestingwerken van Fort Bourtange zijn uniek, door de dubbele fortificatie. Dat is een deftig woord voor de stervormige wallen, die gebouwd zijn tijdens de Nederlandse Opstand. Het dorp werd tijdens verschillende oorlogen versterkt en groeide langzaam uit tot een belangrijke kern in het omliggende moeras. Helaas kampte het dorp met een leegloop, tot de gemeente in de jaren ‘60 ingreep en vol inzette op een renovatie. Let wel op, het is een redelijk stukje rijden. Zo is de route Bourtange – Groningen al ruim 45 minuten. Maar, het is een dagje uit meer dan waard! 

Aan de andere kant van de provincie, in het noordwesten van Groningen, vinden we Winsum. Dit dorp werd in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot het ‘mooiste dorp van Nederland’, en met een reden! Stap bijvoorbeeld in een bootje en geniet op z’n Venetiaans (of Giethoorns, mag ook) van het pittoreske dorp. Winsum kent 2 molens, huisjes aan het water, 2 middeleeuwse kerken en verschillende huizen uit een ver verleden. Vanuit Groningen is het ongeveer een kwartier tot 20 minuten met de trein, waardoor je een weekendje Groningen gemakkelijk combineert met een dagje Winsum. 

Winsum

 

Ten slotte kijken we naar Niehove, de voorganger van Winsum als mooiste dorp van Nederland. In 2019 riep Elsevier Weekblad Niehove uit tot het mooiste dorp van Nederland, en de inwoners van het kleine dorp werden ineens een ware attractie. Het dorpje, ten westen van Groningen en vlak bij Zuidhorn, telt slechts 269 inwoners, maar laat zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Niehove lijkt vanuit iedere hoek een perfect plaatje voor een ansichtkaart, met de kerk die de skyline bepaalt. Wandel door de kleine straatjes en waan je voor even ver weg van de stadse drukte. Niehove ligt op een klein halfuurtje rijden van Groningen, of een uurtje als je met de fiets gaat. 

Niehove

 

  • Friesland: Gaastmeer, Hindeloopen & Stavoren

Fryslan Boppe! Friesland is sowieso al een unieke provincie, maar de vele schitterende Nederlandse dorpen maken het een eigen wereld om te ontdekken. Onze reis begint in Gaastmeer, een waterdorp ten zuidwesten van Sneek. De Friese Meren zijn al jaren een heerlijke uitvalsbasis, maar Gaastmeer combineert gastvrijheid met een gezellige dorpskern. Zo zie je eens iets meer dan alleen je eigen bootje. De Gaastmar, zoals Gaastmeer in het Fries heet, ligt op een kwartier rijden van Sneek of is een klein halfuur met de bus. 

Gaastmeer_City_Shapes_Nederlandse_Dorpen

Iets verder naar het westen, aan het IJsselmeer, ligt Hindeloopen. Hindeloopen staat bekend als een van de Elf Steden, uit de welbekende Elfstedentocht. Of iet nu oan giet niet oan giet, Hindeloopen is altijd een bezoekje waard. Zoals het Schaatsmuseum, de Grote Kerk of het straatje Buren. Je hebt genoeg voor een hele dag, in het dorp waar de Scandinaviërs, Engelsen en Balten vroeger handel dreven. Hindeloopen is een klein half uurtje rijden vanaf Sneek en ongeveer 40 minuten vanaf Leeuwarden. Ook het OV is een goede optie, Hindeloopen heeft namelijk een eigen station en is goed bereikbaar vanuit alle hoeken van Friesland.

Hindeloopen

Onze Friese reis eindigt in Stavoren, ook wel bekend als Starum. Wist je trouwens dat Stavoren de eerste stad met stadsrechten is in Nederland? Daarnaast werd Stavoren in 1285 lid van de Hanze, waardoor het een extreem belangrijke stad werd op de handelsroutes. Helaas is hier niet veel meer van over, nadat Stavoren aan het eind van de Middeleeuwen in verval raakte. Toch zie je nog veel in het dorp, zoals het Vrouwtje van Stavoren en het J.L. Hooglandgemaal. Net zoals Hindeloopen heeft Stavoren een eigen station, maar de kleine stad is ook met de veerpont te bereiken. Vaar vanaf Enkhuizen over het IJsselmeer en waan je op de aloude Hanzeroute.

Stavoren

  • Drenthe: Dwingeloo, Orvelte & Exloo

De provincie van de hunebedden is meer dan alleen de TT en FC Emmen. Ook in Drenthe zijn vele mooie Nederlandse dorpen te vinden. Neem bijvoorbeeld het dorp Dwingeloo. In 2011 werd Dwingeloo uitgeroepen tot het groenste dorp van Nederland, en de omgeving spreekt voor zich. Veel mooie bossen, het Nationaal Park Dwingelderveld en meerdere kleine dorpjes met een eigen karakter. Zoals Lhee, waar elke tweede zaterdag in augustus een historische Oogstdag plaatsvindt. Naast het vele groen, kijk je in Dwingeloo naar historische gebouwen, zoals de Sint-Nicolaaskerk (met uivormige torenspits) of de Oldengaerde. Dwingeloo ligt tussen Assen en Meppel in, waardoor je met de auto gemakkelijk het dorp aandoet. 

De volgende halte is Orvelte, ten noordwesten van Emmen. Orvelte heeft, net zoals veel andere mooie dorpen, een beschermd dorpsgezicht. Hierdoor worden verschillende gebouwen onderhouden door de Monumentenwet, voor het behoud voor volgende generaties. Orvelte is een echt museumdorp, waar je ver terug de tijd in gaat. Het dorp kent veel boerderijen en andere gebouwen waar veel gewerkt werd, zoals een kaasmakerij en houtzagerij en ateliers. Een prima plek waar je de oude tijden herleeft. Orvelte is ongeveer een kwartier rijden vanaf Emmen, of een half uur als je met de bus gaat. 

Het laatste Noord- Nederlandse dorp waar we naar kijken is Exloo. Exloo, of Eksel op z’n Drents, ligt ten noorden van Emmen en biedt een ontzettend bosrijke omgeving. Zo geniet je op het gemakje van het Drentse platteland, op een klein kwartier van Emmen af. Wist je ook dat Exloo de grootste radiotelescoop ter wereld heeft? LOFAR, de afkorting voor Low-Frequency Array, kent duizenden antennes, waarmee het hele heelal gemeten wordt. Uiteraard een kijkje waard.

Zo komt de eerste etappe langs de mooiste dorpen van Nederland tot een eind. Naast de grote steden kent ons kikkerlandje ook genoeg kleine plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Ben je van plan om naar Noord-Nederland te gaan? Neem dan ook absoluut een kijkje in een van deze mooie Nederlandse dorpen. 

Wist je dat wij niet alleen City Shapes maken van steden? Ook van (Nederlandse) dorpen maken wij de mooiste creaties. Of het nou gaat om een houten skyline, houten stadskaart of icoon van een dorp. Voor onze ontwerpers is niks te gek!

Afrekenen

is zojuist toegevoegd aan je winkelwagen

Items

Totaal 0,00

Afrekenen