0

Welke gebouwen vind je op de Rotterdam skyline?

Wist je dat de Rotterdam skyline onze eerste was? Als Rotterdams bedrijf zijn we natuurlijk ontzettend trots op onze stad, en die besloten we te vereeuwigen in een houten skyline voor aan de muur. Als Rotterdammer weet je waarschijnlijk alle gebouwen moeiteloos op te noemen, maar om je geheugen op te frissen zetten we ze toch op een rijtje!

#1 Sint Laurenskerk 

Wist je dat de Grote of Sint-Laurenskerk een van de weinige gebouwen is die het bombardement van 1940 heeft overleefd? Na de oorlog werd de kerk volledig gerestaureerd en staat hij vandaag de dag nog altijd midden in het centrum, dicht bij de Markthal. De 65 meter hoge toren is daarnaast het oudste icoon van de Rotterdamse skyline en stamt uit ongeveer halverwege de 16e eeuw. Zo oud als de weg naar Kralingen, zoals we in Rotterdam zouden zeggen!  

Laurenskerk Rotterdam

 

#2 Het Witte Huis

Wat hebben 1600 Pennsylvania Avenue en de Wijnhaven 3 met elkaar gemeen? Zoals je al raadt, op beide plekken staat namelijk Het Witte Huis. Net zoals de Sint Laurenskerk, is Het Witte Huis een van de weinige gebouwen die het bombardement overleefde. Maar, wist je dat dit art-nouveaustijl gebouw de eerste ‘’wolkenkrabber’’ van Europa was? Tijdens de opening in 1898 was Het Witte Huis zelfs het hoogste gebouw van Europa. Tegenwoordig lijkt 43 meter niet veel meer, maar zelf prijkt Het Witte Huis nog altijd bij de Oude Haven. Een prima uitzicht wanneer je bij een van de restaurantjes een hapje en drankje doet. 

Witte Huis Rotterdam

 

#3 Stadion Feijenoord ‘’De Kuip’’

Nee, het is geen spelfout, maar de juiste spelling van Stadion Feijenoord (beter bekend als De Kuip). Zoals bekend leent het stadion zijn naam aan de wijk Feijenoord, wat ook dezelfde spelling was van de thuisploeg. Met een totale capaciteit van 51.117 plaatsen is De Kuip qua formaat het tweede stadion van Nederland. Feyenoord speelt hier al sinds 1937 al zijn thuiswedstrijden, met het Belgische Germinal Beerschot als eerste tegenstander. Een leuke mythe is dat de kuipstoel vernoemd is naar het stadion, maar dit bleek later toch niet helemaal waar te zijn. Ben jij weleens in de Kuip geweest? 

Stadion de Kuip Feyenoord

 

#4 Rotterdam Centraal

Sinds 13 maart 2014 stopt menig treinreiziger op het nieuwe stationsgebouw van Station Rotterdam Centraal. Wist je dat de bijnaam ‘’Station Kapsalon’’ is, omdat de voorkant op het aluminium bakje van een kapsalon lijkt? Met in totaal 13 perronsporen is Rotterdam Centraal een van de belangrijkste stations van het land, mede ook door de vele kantoorgebouwen vlakbij het stationsplein. Aan de achterkant stap je uit in de oude Provenierswijk, een van de oudere stukken van Rotterdam. Een gigantisch verschil, wat je misschien toch beter met eigen ogen moet zien. 

Centraal Station Rotterdam

 

#5 De Hef

De Hef, oftewel de Koningshavenbrug is een iconische brug in de stad. Sinds september 1993 is de brug voor het treinverkeer buiten werking gesteld, voorheen vormde het een deel van de spoorlijn Breda – Rotterdam. Een bijzondere anekdote is dat op 14 januari 1933 Lou Vlasblom van de ongeveer 67 meter hoge brug dook, en werd hiervoor gehuldigd in het Grand Theatre.

De Hef Rotterdam

 

#6 De Euromast

In 1960 werd de Wereldtentoonstelling, ook bekend als de Floriade 1960, in Rotterdam gehouden. Daar moest natuurlijk een speciaal gebouw voor verrijzen, net zoals de Eiffeltoren in Parijs in 1889 en het Atomium in Brussel in 1958. De bouw van de Euromast startte in 1958 en werd feestelijk geopend op 25 maart 1960. Maar, 107 meter was natuurlijk niet hoog genoeg. Daarom werd in 1970 de Space Tower bijgeplaatst en schoot de Euromast omhoog tot 185 meter. Dat noem je nog eens een uitzicht! 

De Euromast Rotterdam

 

#7 Erasmusbrug

De Erasmusbrug is een stuk jonger dan je wellicht zou denken. De brug werd namelijk pas in 1996 geopend en werd gebruikt om De Kop van Zuid een wat meer internationale uitstraling te geven. ‘’De Zwaan’’, zoals de brug in de volksmond heet, bleek een schot in de roos voor architect Ben van Brakel. Een aantal jaar later ontwierp hij namelijk ook de Prins Clausbrug in Utrecht, die verdacht veel weg heeft van de Erasmusbrug. Wist je ook dat de brug gebruikt wordt voor evenementen, zoals de Wereldhavendagen en de Rotterdamse Marathon? Zo verbindt een brug niet alleen twee stukken land met elkaar, zo blijkt.

De Erasmusbrug Rotterdam

 

#8 De Rotterdam

De een vindt het een schitterend gebouw, de ander vindt het een ongeordende blokkendoos. Toch is De Rotterdam één van de meest kenmerkende gebouwen van de Rotterdamse skyline. Met een hoogte van 149 meter is De Rotterdam niet te missen wanneer je sinds 2013 richting de Kop van Zuid kijkt. Naast kantoorpanden, huis De Rotterdam ook woningen, conferentieruimtes, cafés, restaurants en meer. Zo zie je maar, Manhattan aan de Maas met een eigen wolkenkrabber! 

De Rotterdam in Rotterdam

 

#9 De Markthal

Lange tijd werd De Markthal gezien als een ‘’overpriced stukje yuppenarchitectuur’’, maar vandaag de dag heeft het bij iedere Rotterdammer een speciaal plekje gekregen. Wat De Markthal is, zit ook precies in de naam: een overdekte markthal met allerlei tentjes, restaurantjes en woningen. De binnenkant van de Markthal wordt ook wel liefkozend ‘’De Sixtijnse Kapel van Rotterdam’’ genoemd, en met een reden. Wandel gerust eens een keer binnen wanneer je in Rotterdam hebt, en probeer wat lekkernijen van een van de kraampjes.

Markthal + kubuswoningen in Rotterdam

#10 & #11 Het Potlood en de Kubuswoningen

Naast de Markthal vind je ook de markante Blaaktoren, beter bekend als ‘’Het Potlood’’. Want ja, het lijkt natuurlijk ook gewoon op een alledaags potlood, maar dan met ramen en deuren. De toren is 61 meter hoog en werd geopend in 1984, vlak naast het Station Blaak en de bekende Kubuswoningen. Deze Kubuswoningen zijn nu ook op TikTok een grote hit, want ja, waar vind je dit nog meer? Nou, in Helmond namelijk, die stiekem de originele kubuswoningen zijn. Moet je alleen niet verder vertellen natuurlijk! 

#12 Van Brienenoordbrug

Wist je dat je de eerste ‘’n’’ in de naam van de Van Brienenoordbrug in principe niet uitspreekt? De ‘’Briejenoordbrug’’ verbindt IJsselmonde en Kralingen met elkaar en is onderdeel van de A16 over de Nieuwe Maas. De brug is zo’n 1,3 kilometer lang en biedt een uniek uitzicht op zowel de Rotterdamse skyline als op het Capelse Rivium. Gouden tip voor voetbalfans, De Kuip is goed zichtbaar vanaf de brug! 

Brienenoordbrug Rotterdam

Skyline van Rotterdam

Laurenskerk Rotterdam

Ook verliefd op Rotterdam en haar iconische skyline? Onze skyline van Rotterdam is dan een prachtige houten wanddecoratie in je interieur! Alle bovengenoemde Rotterdamse iconen hebben we in 2016 verzameld op een mooie houten skyline. Daarnaast is het een ideaal cadeau voor alle trotse Rotterdammers.

Afrekenen

is zojuist toegevoegd aan je winkelwagen

Items

Totaal 0,00

Afrekenen